Croatiakontrola uvela metodu za analizu PAH-ova u hrani
Croatiakontrola se od sada može pohvaliti sa još jednom metodom značajnom u području analitike hrane koja omogućava analizu policikličkih aromatskih ugljikovodika u hrani, poznatijih kao PAH-ovi. ( eng. Polycyclic aromatic hydrocarbons).
Policiklički aromatski ugljikovodici su organski spojevi sastavljeni od dvaju ili više kondenziranih benzenskih prstena, koji nastaju nepotpunim izgaranjem ili pirolizom. Nazočni su u okolišu (voda, tlo, zrak) i u hrani, kamo dospijevaju zagađenjem iz okoliša ili nastaju tijekom procesiranja; dimljenje, pečenje, roštiljanje, zagrijavanje, prženje, sušenje. Glavni put unosa PAH-ova u organizam kod nepušača je hrana.
Rizici od izloženosti PAH-ovima su prepoznati, te se kontinuirano provode mjerenja izloženosti i analizira rizik. Uredbom EU br. 1881/2006 o najvećim dopuštenim količinama kontaminanata u hrani propisane su najveće dopuštene količine za benzo(a)piren kao i za zbroj ukupnih količina benzo(a)pirena, benzo(a)antracena, benzo(b)fluorantena i krizena u skupinama namirnica za ljudsku prehranu.
Uzorci hrane za analizu na PAH-ove pročišćavaju se tehnikom GPC/ SEC (kromatografija isključenja po veličini) nakon čega se provodi analiza na sustavu HPLC-FLD.