JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Croatia >> Hrana >> Mikrobiološka analiza

Mikrobiološka analiza

Sidebar Image

                                Mixed petri dishes with microorganism colonies

Mikrobiološkim ispitivanjima hrane utvrđuje se prisutnost patogenih, odnosno potencijalno patogenih mikroorganizama i/ili njihovih toksina koji imaju negativan utjecaj na zdravlje ljudi životinja.

Odredbama Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu(NN81/2013) i Uredba EU br. 2073/2005 propisani su mikrobiološki kriteriji za hranu u cilju osiguranja „sigurne hrane”, koji se temelje na HACCP sustavu i drugim mjerama kontrole higijene.

Najčešći bakterijski uzročnici koji se prenose hranom, a izazivaju bolesti su:

  • Salmonella sp.

  • Listeria monocytogenes

  • Escherichia coli

  • Staphylococcus aureus

  • Bacillus cereus

Mikroorganizmi uzročnici kvarenja:

  • aerobne mezofilne bakterije

  • kvasci i plijesni

  • aerobne sporogene bakterije

  • Enterobacteriaceae
  • Histamin je spoj iz skupine biogenih amina koji nastaje dekarboksilacijom aminokiseline histidina. Stvara se u ribi, prvenstveno plavoj, koja je dulje vrijeme izložena na sobnoj temperaturi, te se smatra pokazateljem kvarenja ribe zbog nepravilnog skladištenja.Granična vrijednost za histamin propisana je  Uredbom EU br. 2073/2005 od 15. studenog 2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu, prvenstveno za ribu i proizvode od riba vrsta Scombridae, Clupeidae, Engraulidae, Coryfenidae, Pomatomidae i Scombresosidae.

U našem laboratoriju histamin određujemo tehnikom HPLC, metodom koju propisuje Uredba EU br. 2073/2005