JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Croatia >> Hrana >> Određivanje mikotoksina

Određivanje mikotoksina

Sidebar Image

Mikotoksini porijeklom iz hrane

Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti koje proizvode plijesni. Pojavljuju se u gotovo svim poljoprivrednim proizvodima, kako u sirovim, tako i procesiranim. Osim što predstavljaju rizik za zdravlje ljudi, njihova pojava dovodi do značajnih ekonomskih gubitaka u području hrane i hrane za životinje. Poznato je oko 300 mikotoksina, od čega njih 20 kontaminira poljoprivredne proizvode.

Zakon o kontaminantima (NN 39/13) i Uredba EU br. 1881/2006 godine o najvećim dopuštenim količinama kontaminanata u hrani propisuje dopuštene količine određenih mikotoksina koji se smatraju potencijalnim rizikom za zdravlje ljudi.

U našem se laboratoriju ispituju mikotoksini tehnikama LC-MS/MS, HPLC i ELISA:

  • aflatoksin B1 i zbroj aflatoksina B1, B2, G1 i G2

  • aflatoksin M1

  • okratoksin A

  • deoksinivalenol

  • zearalenon

  • fumonizin (zbroj fumonizina B1 i B2)

  • patulin

  • T-2 i HT-2 toksin(preporuka)

Tropanski alkaloidi su sekundarni metaboliti koji se prirodno pojavljuju u više porodica biljaka, uključujući Brassicaceae, Solanaceae i Erythroxylaceae. Dobro je poznata prisutnost tropanskih alkaloida u rodu Datura. Datura stramonium široko je rasprostranjena u umjerenim i tropskim regijama te se sjemenke te biljke pojavljuju kao nečistoće u sjemenkama lana, soji, sirku, prosu, suncokretu i heljdi te njihovim proizvodima. Sjemenke biljke Datura stramonium ne mogu se lako odstraniti iz sirka, prosa i heljde sortiranjem i čišćenjem te je stoga utvrđeno da sirak, proso i heljda te proizvodi dobiveni od njih i hrana na bazi žitarica koja ih sadržava mogu biti kontaminirani tropanskim alkaloidima.

Tropanske alkaloide (atropin i skopolamin) određujemo tehnikom LC-MS/MS.