FOSFA Superintendent

FOSFA SUPERINTENDENTU Republici Hrvatskoj smo prvi certificirani inspekcijski član FOSFE, međunarodnog tijela za trgovinu uljaricama, uljima i mastima i odobreni FOSFA laboratorij.

FOSFA (Federation od Oils, Seeds and Fats Associations) je profesionalno međunarodno tijelo za izdavanje ugovora i arbitražu u svjetskoj trgovini uljaricama, uljima i mastima. Prisutna je u 77 zemalja i broji preko 900 članova (proizvođači, prerađivači, brodari, trgovci, brokeri, agentikontrolne kuće, analitički laboratoriji, brodovlasnici, tankerske tvrtke i drugi.)

Fosfa ima široku paletu standardiziranih ugovora koji obuhvaćaju isporuku robe prema CIF, C&F ili FOB za soju, suncokret, uljanu repicu i druga biljna i životinjska ulja i masti, te rafinirana ulja i masti. 85% ukupne svjetske trgovine uljima i mastima trguje se pod FOSFA ugovorima.

Mi smo certificirani FOSFA Superintendent član od veljače 2001. prema kojem izvršava inspekcije, ispitivanja, te kontrolu kakvoće uljarica, ulja i masti, odnosno sirovina kojima se trguje prema FOSFA ugovornim uvjetima. Kontrolna kuća izdaje službene izvještaje i certifikate koji se odnose na izvršenu kontrolu ili usluge savjetovanja. Kao FOSFA certificirani član prihvaćamo i primjenjujemo “Fosfa code of practise” kojim osiguravamo točnost i nepristranost u kontroli kakvoće robe i tereta prema Fosfinim pravilima uzorkovanja.